NPO
NTR


Over een paar uur zit ik aan tafel met Zarayda Groenhart - televisiepresentatrice van Spuiten en Slikken, Try before you die en 24/7- en Kirsten van den Hul –de jonge vrouw die Nederlandse vrouwen vertegenwoordigde bij de Verenigde Naties in New York. Krachtige vrouwen, hoog opgeleide vrouwen die niet op hun mondje zijn gevallen. Ze zijn mijn gasten in het NTR radio programma OBA-live dat ik presenteer. Als voorbereiding op het gesprek lees ik alles wat los en vast zit over de dames. De een is een Surinaams Creoolse waaghals en de ander een blonde Hollandse die zes wereld talen spreekt. Vrouwen van de wereld. Je zou er makkelijk door geïntimideerd kunnen raken.

Seksueel geweld
En dan valt mijn oog op een interview met Zarayda waarin ze –voor het eerst- vertelt over het seksueel geweld waarvan zij slachtoffer werd. Getraumatiseerd en gebroken liet de dader haar achter. Aan haar om de puihoop op te rapen. Ik ben stil en google verder met zoekterm Kirsten, even wat lucht. Alsof er geen ontkomen aan is, stuit ik op een weblog van Kirsten. Openhartig, schrijdend. Kirsten was slachtoffer van geweld in een liefdesrelatie. Zij was de vrouw die met een zonnebril opliep op een regenachtige dag. De onhandige vrouw die vaak tegen een kastje opbotste of van de trap struikelde.

Stil
Ik stop met googlen, ben stil en dan dringt het tot mij door. Straks zitten er aan de OBA tafel niet twee, maar drie opgeleide, leuke, wereldvrouwen die (seksueel) geweld aan den lijve hebben ondervonden. We zijn niet gescreend op dit verleden, het is er gewoon. Een moslima, een christen, Pakistaanse routes, Surinaamse routes, Hollandse routes. Als je ons op straat ziet hebben we niets gemeen en toch dragen we dezelfde wonden met ons mee. Schaamte, veel vragen, ingehouden woede, stoer verdriet, trauma en kracht.

De bitches die erom vragen
Zaryada maakte het BNN programma spuiten en slikken, doorbrak taboes, maar zweeg lange tijd over haar trauma. Kirsten heeft zes talen tot haar beschikking en toch kostte het haar vast en zeker de nodige tijd voordat ze de juiste woorden vond. Ik hield tien jaar lang mijn mond. Geweld daar praat je niet over. Dat overkomt alleen de niet opgeleide, afhankelijke, zwakke vrouwen of de bitches, die erom vragen. Volgens mij zijn mijn gasten van vanavond en ik geen van beide. En toch overkwam het ook ons. Ons overkwam wat één op de vier vrouwen overkomt: slachtoffer van seksueel/huiselijk geweld. Zwijgen over dit geweld, waarvan de psychische/lichamelijke klachten net zo heftig zijn als die van slachtoffers van oorlog, is een crime op zich!

Naeeda Aurangzeb