NPO
NTR

‘Islam, islam, islam, jou treft geen enkele blaam, je kunt er niets aan doen, als je flipt van een cartoon, je zult nog moeten leren, met vrijheid om te gaan, homo’s accepteren en de vrouwtjes niet te slaan, ga jezelf bevrijden en gooi je haren in de lucht, ga lekker zonnebaden en doe dat lekker blond, eet een stukje varkenskarbonde met een jood... oh islam, oh islaaaam, oh isla-la-la-lalala-laaam’.
Dit zingt Hans Teeuwen in zijn show Spiksplinter en is op dit moment een grote hit in de sociale media.

Verbazingwekkend hoe scherp de simpele polemische woorden van een cabaretier kunnen zijn. En Hans Teeuwen is daar zo goed in, hè.

Dat bewees hij ook in 2007 in Bimbo’s en Burka’s. Te danken aan zijn optreden, waarin de naaktheid van de brutaliteit en de hypocrisie van die vreselijke Meiden van Halal door Hans’ woorden bloot werden gelegd, werd dat fragment hèt tv-moment van het jaar 2007. En dat maakte vele moslimbroeders en – zuster boos.

Tegen onze moslimbroeders en -zusters zeg ik nu: word niet woest denk aan uw (moslim)hart als u naar zijn zang ‘islam, jou treft geen enkele blaam’ kijkt. Sterker nog, koop een fles wijn, zet even je hoofddoek af en ontspan je terwijl u kijkt, lacht en geniet. Teeuwen munt het immers niet alleen op de islam, maar neemt zowel het Christendom als het Jodendom onder de loep. Een luie zoekactie op YouTube is voldoende bewijs voor deze bewering.

Echter het punt dat ik nu wil aankaarten is van fundamenteler aard: bestaat ‘islam’ nou wel of niet? Klinkt een beetje flauw, maar het volgende wil ik hierover zeggen:

Een van de hoofdargumenten van de islamknuffelaars is dat er geen één islam is, echter bestaan minimaal 1,6 miljard islams. En dit aantal groeit met 35 procent naar een kwart van de wereldbevolking in 2030.

Een voorbeeld is de PvdA-argumentatielijn van Fouad Sidali, die iedere kritiek op de islam – neem als voorbeeld het cabaret van Hans Teeuwen - ongeldig verklaart door te zeggen dat er geen één islam is, dus richt je kritiek op de moslims.

Per iedere moslim dus één islam, is hun argument. (Terwijl ik dit schrijf, moet ik gelijk denken aan een differentiaalvergelijking in de wiskunde. Het werkt als volgt: als je niet uitkomt met het oplossen van een som, differentieer je het dan in kleine homogene eenheden; los alle eenheden één voor één op, dan lost het geheel zich ook op. Maar dit geldt niet voor een sociaal-maatschappelijke issue zoals religie!)

Als ik zeg, in de Koran staat dat een vrouw ‘de akker van de man is en dat de man haar mag besproeien wanneer hij wenst’, dan is de reactie: ‘nee dat is een interpretatie van één moslim - toevallig die geile moslim man – heeft niets met dè islam of de Koran te maken; die zit wel snor’. Als Hans Teeuwen zingt: ‘de vrouwtjes niet slaan’ en doelt op de goddelijke voorschriften van De Koran (Al-Nisa: 34) dan is de reactie wederom: ‘nee, dat is de interpretatie van die groep paternalistische achterlijke moslimmannen en jij refereert naar een verkeerde! vertaling’. Ja, deze islamknuffelaars volgen dezelfde argumentatielijn als de sluwe vos en een maatje van de ayatollahs in Iran Prof. Tariq Ramadan die in debat tegen criticus Christopher Hitchens zei: ‘The problem is not the book, but the reader’.

Als het probleem niet het kernboek is, maar de verkeerde interpretaties van 1,6 miljard religieuze volgelingen van dat boek, dan kan ‘islam’ als één integrale religie toch niet bestaan. Waarom verdedig je dan iets dat niet bestaat?

En als islam niet bestaat - u voelt het al aankomen denk ik – dan kunnen de moslims ook niet bestaan! Toch?

Daarnaast zijn de moslims geen ‘homogene eenheden’, die je één voor één kunt corrigeren zodat het geheel (denk aan de differentiaalvergelijking) harmoniseert met bijvoorbeeld de Mensenrechten.

Als ik er vanuit mag gaan dat er geen één islam, maar 1,6 miljard islams zijn en dat het probleem is niet het kernboek, maar de 1,6 miljard interpretaties, dan is het logische gevolg onvermijdelijk: dus islam bestaat niet.

Damon Golriz

 1. waarom val je iets aan wat niet bestaat?

  1 februari 2012 17:45 Anoniem
 2. Sorry Damon , Islam bestaat. De bewijs kun je terug vinden in de Koran. Ik weet niet meer welke vers het was,maar Allah(Verheven is Hij) zegt duidelijk in dat vers, dat Hij voor ons de Islam als religie heeft gekozen.

  Onze religie is de islam. Het is de religie die geopenbaard is aan onze Profeet Mohammed (vrede zij met hem). Hij heeft ons geleerd om niemand te aanbidden, behalve Allah en te geloven in de Koran en deze te volgen. Hij maande ons aan het goede te betrachten en weg te blijven van het slechte. De islam is gebaseerd op vijf zuilen. Deze zijn het geloven dat er geen god is, behalve Allah en dat Mohammed zijn Dienaar en Boodschapper is, het vijfmaal daags verrichten van het gebed op vastgestelde tijden gedurende de dag en de nacht, het vasten gedurende de maand Ramadan, het geven van aalmoezen aan de armen en het eens in het leven verrichten van de bedevaart indien men hiertoe in staat is. De islam organiseert ons gehele leven. Een gemeenschap dient zich te houden aan de leringen van de islam alvorens perfectie te bereiken. De islam regelt de relatie tussen de moslim en zijn omgeving, de mensen rondom hem en zelfs met de dieren. De islam heeft op alles invloed in ons leven en hoe meer het wordt toegepast in het leven, hoe beter men zich zal voelen.

  11 januari 2012 02:36 moettaqoen
 3. Dit stuk van Dhr. Golriz raakt naar mijn bescheiden mening kant nog wal. Waar zijn de verstandigen gebleven die schrijven op basis van gedegen kennis? Ik vraag me oprecht af wat het doel is van dit stuk. Volg het advies van de wijze man die ooit zei: Zeg het goede of zwijg.

  8 januari 2012 18:51 Yassine
 4. Wat een achtelijke redenatie beste Damon. Volgens mij weet jij zelf niet eens wat je schrijft en probeert een schoothondje te zijn van de secularisten! Neem me niet kwalijk als mijn woorden je raken. Als jij denkt dat je met je flauwe redenering bewezen hebt dat Islam niet bestaat, dan ben je wel heel erg laag gezonken.
  Bij deze wees geen schoothondje. Ik denk dat je dan veel interessanter zult zijn.

  30 december 2011 18:31 Kachalu
 5. Typisch weer zo een Iranees die probeert te slijmen bij de autochtone bevolking. Schandalig. Ik schaam me voor mijn landgenoten.

  29 december 2011 18:46 Habib
 6. Ik vind het helemaal geen slecht stuk, hij brengt gewoon iets in discussie waar je het helemaal niet mee eens hoeft te zijn maar wat wel degelijk een grond kan zijn tot volgers in nederland. Als je hem de mond dicht snoerd door te zeggen dat het een slecht stuk is dan wil je niet eens de discussie aan over wat nou echt islam is. Volgens mij weten heel veel moslims niet wat de eenduidigheid is van de islam maar ze steunen eklaar wel. Op welke grond? Niet alle moslims zijn gelijk en staan aan dezelfde kant van elkaar, wat mij betreft. Als ze het zelf niet weten hoe moeten niet moslims dat dan wel snappen?

  24 december 2011 14:03 Anoniem
 7. Het is eigenlijk zonde van mijn tijd om op zo'n slecht stuk te reageren, maar ik kon het niet laten!
  Het argument van de mensen die je "islamknuffelaars" noemt, is dat "dé" islam niet bestaat, en niet "islam"! De betekenis van een religie wordt bepaald door de invulling die de gelovigen daaraan geven. En verschillende moslims geven verschillende invullingen aan de islam. Moslims in Indonesië zijn heel anders dan de moslims in Saudi-Arabië! Het is opvallend dat jouw versie van de islam (de islam zoals jij het ziet) precies overeenkomt met die van de meest radicale moslims.

  23 december 2011 21:04 amin